Blog de lafilosofiademarx

4.- Ressenya de dos videos.

He vist els videos https://bit.ly/2qufvEz i https://bit.ly/2H49FnG

Aquests videos m’han ajudat a conèixer la ideología de marx d’una forma més visual, sense aprofundir del tot per a que així els conceptes claus et quedin al cap i no oblidar-te d’ells. És indispensable saber de la seva ideología per entendre el món.

Ha escrit diferents llibres:  El Capital, Manifest Comunista (amb Engels), Teories sobre la plusvàlua, etc.

Defensa una filosofía pràctica, ja que no es tracta de interpretar-lo, sinó transformar-lo.

Vivim en un sistema on s’ha de treballar per guanyar un salari, i amb això aconseguir les necessitats bàsiques. Relacionam el “ser” amb la professió, però aquesta no ajuda a realizar-nos, sinó que ens esclavitza(segle XIX).

El que realment determina una época histórica és l’estructura económica (materialisme històric).

El propietari és el que compra els mitjans de producción i paga un salari equivalent als obrers per la seva mà d’obra, però el propietari s’enriqueix a costa de la producción (capitalisme).

Marx diu que hi ha una superestructura económica, que és la ideología que legitima el sistema econòmic amagant les injustícies.

La plusvàlua és el treball que una persona assalariada fa de més, sense que aquest sigui remunerat, és a dir, el "treball impagat" que és extret de la força de treball del treballador per part del capitalista o empresari, més enllà del seu salari. La plusvàlua és així la base del procés d'acumulació del capital i és el punt central de la teoria del valor marxista, del conflicte de classes i l'explotació laboral de l'obrer sota el sistema capitalista.

Per això els obrers han agafar la consciencia de classes, donar-se conta de que están oprimits, unir-se i lluitar.  S’ha de abolir la propietat burgesa per aconseguir-lo, juntament s’aconseguiria la igualtat.

Comentarios

No hay ningún comentario

Añadir un Comentario: